Credit Score / Luottoluokitus Yhdysvalloissa



Yksi isoja ongelmia Yhdysvaltoihin muuttaessa oli, että minulla tai perheellämme ei ollut luottohistoriaa. Tästä johtuen Credit Score oli joko olematon tai todella alhainen. Tästä sitten taas seurasi se, että tietyt asiat olisivat olleet todella vaikeita jos ei olisi ollut työpaikkaa takaamassa maksukyvykkyyttä.

Tämä saattoi näkyä jo vuokra-asunnon löytämisessä - jos ei ole luottohistoriaa, niin voit olla epäluotettava vuokralainen. Samoin lainat maksavat enemmän, jos Credit Score on "huono", tai niitä ei välttämättä myönnetä. Myös muissa paikoissa tämä saattaa nousta esiin jopa yllättäen.

Yhdysvaltoihin muuttavalle suosittelisinkin että ottaa heti useammankin luottokortin, käyttää niitä ja vain niitä ja pitää huolen että maksaa kaiken ajallaan pois. Lainakaan ei haittaa, mutta toki semmoiseen olisi hyvä olla syy ja se ei saisi olla "huono" laina koska huonolla Credit Scorella korot voivat olla liian isot. Tuo Score nousee sitten pikkuhiljaa, alkaa saada erinäköisiä etuja ja sinua kohdellaan jossain välissä taas ihmisenä.

Mielenkiintoista näyttää olevan, että vaikka on muuttanut pois maasta, niin Credit Score näköjään jää ja jopa kasvaa vaikka tileillä tai korteilla ei ole enää ollenkaan tai vain vähän käyttöä. Alla vielä suunta-antava skaala mitä luvut kertovat, mutta tätä ei kannata ottaa ainoana totuutena:

  • Bad: 300-629
  • Fair: 630-689
  • Good: 690-719
  • Excellent: 720-850


Comments

Popular Posts