Kansainvälisestä muuttamisesta



Tämä ei varmaan tule yllätyksenä, mutta kansainvälinen muuttaminen on kallista. Mikä saattaa tulla yllätyksenä on se, että iso osa kustannuksista tulee omaisuuden pakkaamisesta ja purkamisesta, eikä ilmeisesti niinkään kontin laivaamisesta Atlantin yli.

Koska Suomeen paluumuuttaminen alkaa jo tulla todellisemmaksi, omaksi harmikseni, niin olen alkanut kysellä tarjouksia muutoista. Kirjoittelen itse muutosta myöhemmin ja keskityn nyt enemmän kustannuksiin.

En ole suinkaan muuttamassa ensimmäistä kertaa. Kun sain ensimmäisen työtarjouksen rapakon tältä puolelta, niin firma maksoi ja järjesti muuton. Ensimmäisellä kerralla hieman jännitti, mutta kaikki meni itseasiassa oikein hyvin. Toisen kerran muutin Yhdysvaltojen sisällä, jonka uusi firma niin ikään maksoi ja järjesti.

Nyt kun omaisuutta olisi tarkoitus laittaa kolmatta kertaa kaukokuljetukseen, niin joudun maksamaan ja järjestämään lystin itse. Itse kilpailuttaminen on aika helppoa - firmoja on aika paljon ja ne osaavat järjestää paikalliset toimijat avaimet-käteen -periaatteella.

Kustannukset liittyvät pitkälti palveluihin, muutto tapaan ja tavaran määrään. Aloitetaan viimeisestä. Tavaran määrä vaikuttaa kustannuksiin, mutta merikontti on ilmeisesti loppupeleissä aika halpa. Omassa tapauksessani muuttokuutioiden määrä on liki merkityksetön.

Mikä maksaa, on pakkaus- ja purkamispalvelut. Tämä taas on suhteessa tavaran määrään. Enemmän tavaraa, enemmän kuluu tupakkaa ja rahaa. Tämä on aika ymmärrettävää. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä ero on Suomen ja Yhdysvaltojen hinnoissa, mutta sitä en helpolla saa selville.

Muuttoa on myös mahdollista tehdä sekä meri- että ilmarahtina, ilmeisen tyypillisesti niin, että lentokoneen mukana menee pieni osa tavaroista joita tarvitsee nopeasti saapumisen jälkeen. Yhdysvaltoihin muuttaessani tämä kuului pakettiin, mutta nyt en raaski tästä maksaa.

Kokonaisuudessaan oma muuttoni lienee noin $15,000. Se on paljon rahaa. Palveluiden lisäksi kuluja tulee erinäköisistä vakuutuksista ja muista kuluista, kuten ajoneuvon pakkaamisesta jotka yritin laskea tuohon arvioon jo mukaan.

Väistämättä herää kysymys, josko vain myisi kaiken pois ja ostaisi uudestaan toisessa päässä. Monelle tämä olisi varmasti parempi ja ehkä jopa helpompi vaihtoehto. Itselleni tämä ei taida kannattaa ja vaatisi liikaa vaivannäköä. Kun lisänä on vielä tunnesyitä, niin nyt sitten maksetaan muutosta.

Comments

Popular Posts