Syyskuu 2019

Blogi täyttää vuoden! Hurraa! On juhlimisen aika! Tai no, ehkei nyt ihan, mutta ainakin vuosikatsaus on paikallaan.

Aloitetaan tavallisilla tunnusluvuilla, joista ensimmäisenä on nettovarallisuus. Tämä alkaa lähestyä mukavasti $750k, mikä on mielestäni ihan ok varallisuus. Tästä on käytännössä kaikki tuottavassa toiminnassa, ainakin tällä hetkellä. 

Sijoitusvarallisuudella ei myöskään mene huonosti - lasken itse tuohon mukaan sijoitukset ja käteisvarannon, vaikka se pitääkin sisällään turvakassaa. Näin tuon suuruudeksi tulee noin $566k, mikä on noin 517k€. Tuostakin voisi vaikka antaa yhden olalletaputuksen.

Sekä sijoitusvarallisuus että nettovarallisuus ovat nousseet viimekuusta noin $18k. En oikein tiedä miten tuo on mahdollista, olisivatkohan pörssikurssit olleet viime kuunvaihteessa alhaalla.Tässä kuussa sain myös kunnolla tuntumaa kulurakenteeseen - isoimman osan lohkaisee vuokra, noin $3800, mutta kaikki muu onkin sitten minimaalista. Sähkö ja kaasu voivat aiheuttaa isompia kustannuksia ja samoin tilapäisestä autosta ja perheen sisäisestä taloudellisesta tasaamisesta on tullut isompia menoeriä. Muita kuluja on tullut sen takia koska se on ollut mahdollista - kalustamista, ulkona syömistä ja muuta pientä, mutta näitä voi helposti karsia pois milloin huvittaa. Mihin olisi ehkä syytäkin, kaikkinensa rahaa meni syyskuussa $8,723.58. Auts.

Mutta, tämänhän piti olla vuosikatsaus. Joten, palataanpa siihen miksi tätä blogia ja sijoittamista tulin edes aloittaneeksi. Olin palamassa loppuun ja siten etsimässä pakopaikkaa. Tämä tilanne on nyt helpottanut todella paljon työpaikkaa vaihtamalla. Tilanteeseen ei kuitenkaan kannattane tuudittautua, koska mistä sitä tietää mitä elämä tuo eteen.

Ideaaliseksi säästötavoitteeksi asetin itselleni $2.500.000,00. Tuossa on paljon nollia. Summa on ehkä hieman yliampuva, koska se sisältää mm. urheiluauton ja kalliin asunnon, mitkä ovat kieltämättä luksusta. Tuolla saisi myös 62000/vuosi elämiseen. Ottamatta tässä kantaa itse summaan ja sen oikeellisuuteen, tein takaisinpäin olevat laskelmat miten tuohon pääsisi. Ensimmäisenä laskin, mitä tarvitsi olla kassassa nyt, jos tuon summan haluaisi 66-vuotiaana. Toisena esimerkkinä oli laskelma 60-vuotiaaksi.

Alla olevassa graafissa on näistä tavoitteista laskettu taaksepäin missä pitäisi olla nyt ja miten omaisuus kehittyy 7% tuotolla. Jätän tästä pois suosiolla inflaatiota yms, koska koko homma on aikamoista spekulaatiota joka tapauksessa.

Näillä oletuksilla graafista nähdään, että olisin saavuttamassa tavoitteeni jossain vaiheessa. Jopa pelkällä sijoitussalkulla tuonne pitäisi päästä noin 62-vuotiaana. Tämä on itseasiassa graafiakin pessimistisempi laskelma, koska tavoitteisiin oli laskettu asunto jonka ostamisessa auttaa nykyisen myyminen. Eli, salkun ei todellisuudessa tarvitse kivuta aivan tuonne asti.

Jos samaa 7% kasvua soveltaa nettovarallisuuteen, niin tavoitteeseen pääsisi 58-vuotiaana. Tässä on mukana nykyinen asunto, joten laskelma lienee kokonaisuutena hieman optimistinen.

Oman pikantin lisänsä tähän tuo vielä se, että laskelmat olettavat että salkkuun ei lisätä enää mitään. Eli kaikki tulo myös menee kulutukseen tästä hetkestä tavoitteen saavuttamiseen.

Koska graafi oli hankala luettava aikaskaalan takia, tein myös toisen kuvaajan joka ottaa suurennoksen viimeisestä vuodesta kuukausittaisella otannalla. Jouduin ottamaan luvut tämän blogin merkinnöistä, jotka eivät sitten olleet aivan yhteneviä. Lisäsin mukaan trendi-viivat mitkä kertovat mitä voisi odottaa varallisuuden kasvusta jos nykymenoa jatkaisi.


Ovathan nuo kasvukäyrät olleet melkoisia, ainakin omalla mittapuulla. On sääli, ettei niitä ollut pidemmältä aikaväliltä sijoittamisen ihan alkuajoista. Noissa lienee myös joitain virheitä, koska viivojen erotuksen pitäisi olla vakio, mutta jostain syystä käppyrät eivät elä aivan samalla tavalla.

Tuosta voi ennustaa, että sijoitussalkku saavuttaa 60-vuotistavoitteen käyrän noin ensi huhtikuussa. Henkilökohtaiseksi miljonääriksi pääsisin noin ensivuoden lopulla.

Mutta, nyt alkaa aika myös loppua ja Suomeen paluu varmaan häämöttää tulevaisuudessa. Sitten loppunee tämä paaluttaminen ja pitää keskittyä elämiseen.

Comments