Rahan riittävyydestä/riittämättömyydestä

Tutkimukset suomalaisten varallisuudesta laahaavat jokusen vuoden nykytilannetta perässä, mutta antanevat kaikkinensa osviittaa myös nykytilaan. Ainakin Tilastokeskus julkaisee näitä parin vuoden välein, ja tässä taitaa olla viimeisimmät tilastot vuodelta 2016, eli nyt kolmen vuoden takaa.

Uutisissa tutkimusta perattiin Suomalaisella asenteella pitkälti julkaisun aikaan 2018, kuka mistäkin kulmasta, ja itsekin ihmettelin tuota aikoinaan. Viime aikoina olen kuitenkin ihmetellyt tätä taloudellisen riippumattomuuden kulmasta. Tein tätä blogia aloittaessani summittaisia laskelmia, millä taloudellinen riippumattomuus pitäisi saavuttaa. Mutta katsotaanpa, miten tämä peilautuu suomalaiseen varallisuuteen.

Erityisesti silmiin pistivät ylimmät varallisuusluvut:

  • Varakkaimmalla kymmenyksellä kotitalouksista on  nettovarallisuutta 485 300€
  • Viidellä prosentilla kotitalouksista on nettovarallisuutta yli 700k€
  • 2,4%:lla on nettovarallisuutta miljoonan verran
Vedän tämän kirjoituksen(kin) puitteissa hieman mutkia suoriksi yksinkertaistaen todellisuutta monella saralla (valuuttakonversiot, tuottoprosentit, varallisuuden jakautuminen asuntoon yms). Mutta, mitä nuo luvut tarkoittaisivat taloudellista riippumattomuutta haaveilevalle?

500k€ antaisi neljän prosentin säännöllä 20k€/vuosi, miinus verot. Ongelma tässä on se, että tuo on laskettu kotitalouksille, eli sillä pitäisi elää noin kaksi henkeä (keskimääräinen kotitalouksien koko 2016). Ja heidän pitäisi asuakin jossain. Hmm. Jatketaan.

700k€ summalla käytettävät rahat olisivat about 28k€/vuosi, ilman veroja. Miljoonalla tietysti 40k€/vuosi, mikä tekee 1666€/kk/henki. Mikä on aika vähän, huomioiden kuinka optimistisesti tämä nettovarallisuuden tuotto oli arvioitu. 

Tilanne toki muuttuu ratkaisevasti, jos oletetaan sama nettovarallisuus henkilöä kohden. Mutta. Tähän päässyt henkilö on kyllä todella yhteiskunnan varakkaimmassa osassa, oli sitten yksineläjä (joka toki on myös kotitalous) tai perhe. Tämä puolestaan indikoi, että noihin tavoitteisiin ei päästä ilman tarkoitushakuista työtä tai onnea. 

Onnea matkaan.

Comments

Popular Posts