Vuosikatsaus 2018

Tämä kirjoitus oli alunperin tarkoitus laittaa maailmalle vuoden vaihteessa, mutta ajattelin että analysointi olisi helpompaa kunhan saan verotiedot pankeilta. Mutta, aloitetaanpa kokonaiskuvasta.

Varallisuuden kehitys


Kehityksen seuraaminen on hieman monimutkaista, koska sijoituksien hyödyntäminen riippuu elämäntilanteesta ja tavoitteista. Esimerkiksi nykyinen asunto Suomessa on vuokralla, joten se on sijoitusomaisuutta siihen asti kunnes/jos muutan takaisin. Silloin vuokratulotkin luonnollisesti häviävät. Vastaavasti eläkesäästötileistä ei ole hirveästi iloa ennen kuin täytän 60 vuotta, koska muuten niistä lähtevät sakot ovat aika tuntuvia.


Tavallisen sijoitustilini kehitys ei silti ole huono sekään. Tilin arvo on kasvanut noin $95k. Tämä on sikäli se merkittävin tieto, koska tuolla tilillä täytyisi selvitä eläkeikään. Katsotaanpa kuitenkin koko salkun kehitystä.


En tiedä, miten tai miksi tuo viimeisin luku on eri, kuin mitä sama palvelu ilmoittaa kokonaissalkun arvoksi. Noh, sinällään tuolla ei ole hirveästi väliä koska käppyrät ovat muutenkin vain suuntaa antavia. Tästä näemme kuitenkin, että salkun arvo on kasvanut noin $120k, mikä lämmittää jo enemmän. Myllerryksestä johtuen, tuossa on mukana suhteellisen vähän arvonnousua ja enemmän lisäsäästöjä.



Netto-omaisuus seuraakin aika suoraan salkun vaihteluita. Piikki oli syyskuussa, $586k, mistä sitten lasketeltiinkin loppuvuosi alamäkeä.

Tapahtumia

Isoin muutos oikeastaan mihinkään oli Roth IRA:n avaaminen joulukuussa. En tiedä, oliko tuo ns. "hyvä veto", koska jos täältä muuttaa pois niin minulla ei ole hajuakaan miten tuolle tilille käy vai käykö mitään. 

Roth IRA:n idea kuitenkin on, että sinne voi laittaa vuodessa $6000 (2019 raja) omaa rahaa verojen jälkeen, mutta voitoista ei tarvitse maksaa veroja. Rahaa voi nostaa kun on täyttänyt 59,5 vuotta. Jännitin myös salliiko tulorajani tuohon sijoittamisen, mutta ilmeisesti eri vähennyksillä saan talouden verotettavat tulot painumaan alle maksimirajan. Lopullisesti tuo selviää, kunhan saan verot laskettua. 

Osinkoja

Mitä olen suomalaisista blogeista lukenut, niin ihmiset saavat ilmeisesti aika meseviä osinkoja sijoituksistaan. Itse omistan lähinnä indeksejä ja osingot olivat salkkuun nähden aika pieniä. Kokonaisuutena niitä tuli vain $4886.

Vuokratuloja

Vuokraakin tuli. En ole näitä ihmeemmin seurannut, koska rahan lähettäminen maiden välillä maksaa ja verojen maksamista yms yllättäviä menoja varten asunnon suhteen on helpompi pitää tulot suomessa. Oma osuuteni vuokrasta oli noin 7500€, mutta tarkka laskeminen on vielä tekemättä. Se joka tapauksessa meni pitkälti veroihin.

Tavoitteita

Olin hieman pettynyt, että salkun arvo kävi hyvin lähellä $400k ja verotetun tilin arvo $300k kieppeillä, mutta kumpikaan raja ei rikkoutunut. Vuoden 2019 tavoitteena olisikin nyt vihdoin päästä noiden kanssa uusille sataluvuille.

Olisi erittäin hienoa, jos sijoitussalkku saavuttaisi $500k rajapyykin. En tuota uskalla kuitenkaan toivoa markkinatilanteen heilunnasta johtuen. Lyhyen historian perusteella tuohon voisi päästä, mutta silloin kyllä täytyisi kaiken onnistua aika nappiin.





Comments

Popular Posts