Joulukuu 2018

Hyvää uuttavuotta!

Olipahan joulukuu! Ei mennyt ihan mallikkaasti. Koska lukijoille ei tulne yllätyksenä, niin pörssit menivät aikamoista alamäkeä koko kuukauden, muutamaa isohkoa hyppyä lukuun ottamatta. Ihan mielenkiinnosta, tässä esimerkki mitä tapahtui jouluaattona:



Tuommoinen on tietysti ihan kiva nähdä, mutta kun muistaa, että pakkaselle jäätiin silti niin ei se hirveästi lämmitä. Muutkin luvut olivat aika ikäviä - luottokorttilaskut painuivat lopulta joulukuulle, joten lahjomiset yms konkretisoituivat nyt. Tämä näkyi kulutuksen kasvuna marraskuuhun nähden.


Tuo käppyrä on siinä mielessä hieman harhaanjohtava, että maksuun tulivat myös autovakuutus ja rekisteröintimaksu, mitkä eivät ole ihan pieniä. Tästä huolimatta käteenkin jäi jotain. Tämäkin on hieman harhaanjohtava, koska tässä kuussa ei eläkesäästämiseen mennyt kuin murusia - rajat menivät jo aikaisemmin vuodessa täyteen.


Joulukuu näkyi myös kokonaisvarallisuuden huomattavana laskuna. Marraskuuhun verrattuna takkiin tuli palttiarallaa $24k. Se on aika paljon se, kun ottaa huomioon että pajatsoon tungettiin myös lisää rahaa sisään.


Ostoja tuli jonkin verran kuitenkin. Avasin eläkesäästämistä varten nk. Roth IRA:n, joka käytännössä on tili, jonka sisällä tapahtuvasta kaupasta tai voitoista ei veroteta mitään. Tililtä ulos otettaessa maksetaan sitten normaalin verotuksen mukaan, mikä voi olla tulevaisuudessa hyvä tai huono juttu. Rajoitus on myös, että ilman seuraamuksia tuolta voi ottaa rahaa ulos vasta 59.5 vuoden iässä. Samoin rahaa tuolle tilille saa laittaa vain maksimissaan $5500/vuosi (ensi vuonna raja nousee $6000/vuosi). Suomalaisella ja jonain päivänä mahdolliselle paluumuuttajalle tuosta saattaa tulla yllätyksiä. Ei sillä, kyllä sitä nytkin hieman jännittää miten käy - tuon käyttöä nimittäin rajoitetaan jos tulot ovat liian korkeat. Laskeskelin, että koska on erinäisiä vähennyksiä niin verotettavat tuloni tulevat olemaan alle tuon rajan, mutta voi mennä hieman täpäräksi.

Noh, joka tapauksessa kokeilin nyt tuota ja katsotaan sitten kuinka huono idea tuo on. Aikaisemmista sijoitusvaroistani siirsin tuonne $2000, osingoista noin $700, ja loput sitten omasta kassasta.

Verotettavalle osinkotilille ei sitten mennytkään kuin DRIP-osinkotulot. Niistä enemmän vuoden 2018 katsannalle sitten kun saan verotiedot.






Comments

Popular Posts