USA:n palkoista

Pistetäänpä vähän kommenttia mitä tulee paikalliseen elämiseen. Helsingin Sanomien mielipidepalsta julkaisi kirjoituksen, jossa joku "perustason koodari" tienasi aikakaan $200k ja kaverit reippaasti enemmän.

Aina on toki mahdollista, että sopivasti perspektiivi valitsemalla tuo juttu on ollut totta. On myös varmasti tapauksia, joissa moinen on mahdollistakin. Mutta juttu tuntuu kyllä kovasti liioittelevan palkkoja ja etuja. Palkat FAANG / MAAN puolella on toki korkeita ja etenkin piilaaksossa vielä korkeampia, mutta eivät ne kyllä normijannuille mitään puolen miljoonan peruspalkkoja maksa. 

Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Amazon, jonka palkkakatto on noin $173k tehtävästä riippumatta. Tämä ei toki ole saamisten katto, koska tuon yli mennään sitten bonuksilla ja muilla palkitsemisilla.  Piilaaksossa myös maksetaan palkkoihin lisää, koska ennenkaikkea asuminen on todella kallista ja Kalifornian verotus kovaa suhteessa toisiin paikkoihin - Washington nyt vaikkapa esimerkkinä. Monet ovat sanoneet, että Washingtonissa jää käteen enemmän pienemmästä palkasta huolimatta, mutta yksilölliset tilanteet toki vaihtelevat. Ja elämän laatua jokainen voi arvioida itse - esimerkiksi kuinka paljon olet valmis käyttämään aikaa työmatkustamiseen.

Usein jää myös huomioimatta, että palkkoja ja rahan tarvetta on hankala verrata lyhyellä aikavälillä. Monella paikallisella on paljon opintolainaa, asunnot/talot maksavat syntisesti ja Suomea vastaavaa eläkettä ei ole. Jos olet käynyt koulusi Suomessa ja niiden jälkeen päädyt tällä sektorille, niin olet aivan eri asemassa kuin monet muut. Samaten, jos suunnittelet palaavasi Suomeen eikä sinun tarvitse miettiä vanhuuttasi. Tai lasten kouluttamista.

Sitten jos puhutaan, että Suomeen halutaan huippuosaajia, niin täytyy myös miettiä mistä ne tulevat. Jo nyt monella täällä on ongelma, että he eivät oikein voi lähteä Kaliforniasta - koska takaisin muuttaminen saattaisi käydä taloudellisesti mahdottomaksi.

Mutta summa summarum, kaikkea mitä lukee mielipidepalstalta ei kannata uskoa.

Comments

Popular Posts