Yhdysvaltalaisten eläkesäästämisestä, Suomalaisen näkökannalta

Eräs Yhdysvaltoihin liittyvä kommervenkki on paikallinen eläkesäästäminen. Suomea vastaavaa systeemiä ei ole kokonaisuudessaan olemassa, vaikkakin termit kuten "pension" ja "social security" tulevatkin vastaan. "Pension" riippuu työnantajasta, "social security" tulee kaikille, mutta ei ole kovin paljoa. Jäljelle jää omarahoitteinen eläkesäästäminen, jota monet työnantajat auttavat.

Mikäli nyt olen ymmärtänyt tarpeeksi kattavasti, niin omat eläkejärjestelyt pyörivät lähinnä 401(k) tilin, IRA:n ja ROTH:n välillä. Näillä kaikilla on katto kuinka paljon niihin voi laittaa rahaa vuodessa ja erinäköisiä hyötyjä sekä rajoitteita. Tämän blogikirjoituksen kannalta riittänee sanoa, että rahaa saa ottaa ulos sakoitta vasta 59,5 ikävuoden jälkeen ja että sijoitusten tuotot noilla tileillä ovat verottomia. Eli, et maksa osingoista veroa vaan voit sijoittaa ne kokonaisuudessaan uudelleen. Etenkin tämä sekä työnantajien tarjoamat lisäedut sijoittamisesta kannustavat tilin perustamiseen ja käyttämiseen.

Mahdollisen paluumuuttajan näkökulmasta tässä on pieni ongelma; mitä tilien kanssa pitäisi tehdä silloin jos muuttaa takaisin Suomeen? Nordnet oli hetken sormi suussa ennen kuin vastasi - heille moisia ei ole mahdollista siirtää ja tarjosivat ratkaisuksi tilin tyhjentämistä ennen siirtoa.

Paluumuuttaminen käy näköjään aika kalliiksi. Joku, joka on oikeasti tuon tehnyt voisi kommentoida miten kalliiksi ja/tai vaikeaksi tuo muodostuu.

Comments

Popular Posts