Tavoitteista, osa 2

Aikaisempi postaus oli sitä, miten paljon ideaalitilanteessa tarvitsisin taloudelliseen riippumattomuuteen. Tuossa luku oli $2.5 miljoonaa, mikä on valtava luku ja todennäköisesti sekä yläkanttiin että mahdoton. Joka tapauksessa se antaa jotain tavoiteltavaa ja jotain mihin voi suhteuttaa nykytilannetta ja vallitsevia realiteetteja.

Tämä projekti ei myöskään ole alkamassa nollista, vaan taustalla on jo tehtyä työtä ja jonkin verran. Ehkä isoimpana mainittakoon asunto jonka olemme ostaneet vaimon kanssa. Sain oman osani tästä jo aikoinaan maksettua ja nyt kämppä on jo ollut vuokralla jonkin aikaa. Asunnon arvoa on aina hieman hankala arvioida ja usein tämä ei ole kovin hyödyllistäkään, mutta tapauksessani se vaikuttaa suoraan tavoitesummaa alentavaksi koska tuo piti sisällään kivan kodin. Asunnonpuolikkaalle olen arvioinut noin 150€ arvon, joka joskus aikoinaan vastasi $177k. Toki tavoitesummasta tämä pitää vähentää kaksinkertaisena. Jäljellä on enää $2.15 miljoonaa.

Osakesalkkua on tullut kerättyä, mutta tässäkin detaljit ovat tärkeitä. Kokonaissalkku oli tätä kirjoittaessa $350k. Tästä on iso osa yhdessä yrityksessä, n. $140k. Tiedän, tämä on liikaa. Aivan liikaa riskiin nähden. Syy tämän kertymiseen on se, että saan osakkeita alennuksella ja palkkioina minkä lisäksi kurssi on ollut melkoisessa nosteessa. Myymisestä seuraisi myös aika isot verot jotka pitäisi maksaa arvonnoususta - ja nuo eivät ole enää aivan pienet. Lisäksi $7500 odottaa sijoittamistaan. Toinen isompi osa, $90k, on IVV ETFssä. Noin $33k on IXUS ETF:ssä, joka ei ole viime vuonna tehnyt kovin hyvää tulosta. Nämä ovat onneksi suoraviivaisia sijoituksia joista ei sen ihmeempää.

Missä asiat menevät mutkikkaammiksi on paikallinen eläkerahasto, 401(k). Ymmärtääkseni tämä vastaa lähinnä Suomen vakuutuskuorta, jonka saa ulos 59,5 vuoden iässä jolloin verotus menee tuloverotuksen mukaan. Jos tuon ottaa ulos aikaisemmin, täytyy maksaa 10% sakko. Minulla ei ole hajuakaan miten tuon kanssa käy jos/kun muutamme takaisin Suomeen.

Salkun lisäksi käteistä on noin $20k.

Koska tästä sopasta on hankala sanoa mitään varmaa ja aikajänne on kuitenkin epämäärääinen, niin arvioitakoon sijoitusomaisuuden arvoksi vaikkapa $370k. Tämä ei huomioi asuntoa ja siitä tällä hetkellä saatavia vuokratuloja koska tuon vuokrauksen kestosta on hankala sanoa mitään. Jos tuolle odotetaan 8% vuosituotto, niin 20 vuodessa tuossa olisi kasassa $1.72 miljoonaa ilman mitään lisäsijoituksia. Tämä ei toki huomioi inflaatiota ja 8% oletus voitaisiin haastaa myös.

Yllä oleva jää tavoitteesta vajaaksi noin $400k, mikä ei ole mitenkään mahdotonta saada kasaan 20 vuodessa. Iso kysymys onkin, miten saa oman pään kestämään. Tässä täytyy näköjään myös arvoida tavoitteita uudelleen, koska oravanpyörästä hyppääminen vasta melkein eläkeiässä on urakan takana ja aikaistaminen saattaa hyvin olla arvokkaampaa kuin vaikkapa hieno auto.


Comments

Popular Posts